• Comenzi și informații
    0748 482 198
  • Info programări
    0357 417 000
Blog
Află cum să ai grijă de ochii tăi

Sănătatea ochilor pe timpul verii (I)

Semnele verii se fac din ce în ce mai puternic simțite. Deși este un anotimp în care oamenii preferă să se gândească la moduri în care să-și petreacă timpul liber, nu înseamnă că nu sunt expuși pericolelor atrase de căldură. Ține cont de sfaturile medicilor și fă-ți timp și pentru sănătatea ta și a ochilor tăi, pentru a te putea bucura de vacanță.

Expunerea prelungită la soare fără a asigura protecție adecvată ochilor poate provoca afecțiuni care pot duce la diverse tulburări de vedere. Ochii sunt expuși unui flux constant de praf, particule fine, poluare și lumină, care poate de asemenea să dea naștere unor sensibilități ale retinei și nu numai.

Razele solare

Întocmai precum pielea, pe timpul verii și ochii pot suferi arsuri, de aceea este important sa le oferi protecția necesară. Razele de soare se împart în trei categorii – raze ultraviolete de tip A, B și C. Toate pot avea efect nociv asupra sănătății ochilor. Cele mai dăunătoare dintre acestea și totodată cele mai puternice sunt razele UVC, însă, din fericire, majoritatea lor sunt blocate de stratul de ozon.

În cazul razelor UVB, acestea sunt filtrate doar parțial, iar cele care ajung pe pământ stimulează producerea melaninei, dar o expunere prea lungă sub puterea acestor raze poate cauza arsuri ale pielii și ale ochilor.

UVA au o putere mai mică decât UVB și UVC. Totuși, razele UVA sunt capabile sa penetreze corneea și să ajungă la cristalin și retină. Expunerea excesivă la raze UVA a fost asociată cu dezvoltarea degenerescenței maculare și a cataractei, dar și a pterigionului. Sensibilitatea la razele UV variază de la o persoana la alta, dar cu toate acestea trebuie să se pună accent pe protecție, deoarece efectele acestor raze pot fi ireversibile. Protejează ochii cu grijă, întocmai cum protejezi pielea. Primul pas spre prevenirea oricărui fel de probleme ale sănătății oculare este purtarea ochelarilor de soare. Aceștia asigură 100% blocarea razelor nocive și creează o senzație de confort.

Ferește-te de reflexiile luminii

Lumina creează reflexii puternice nu doar iarna, pe cantități mari de zăpadă, ci și în apa din piscină, din mare sau chiar pe nisip. Acestea pot avea un impact important asupra ochilor, deoarece lumina reflectată de apă o amplifică pe cea a soarelui, deja foarte puternică și dăunătoare. În acest caz, este nevoie de protecție suplimentară, de aceea se recomandă ca ochii să fie acoperiți. Poartă pălării cu boruri largi și ochelari de soare. Pe plajă, încearcă să eviți pătrunderea prafului în ochi, sau a particulelor mici de nisip fin, precum și eventualele murdării aruncate de vânt, și astfel vei preîntâmpina conjunctivita și alergiile ochilor. Asigură-te că nici copiii nu privesc direct spre soare, întrucât acest lucru poate determina cicatrici permanente ale retinei.

Odihnește-ți ochii

Cu siguranță îți petreci o bună parte din timp în fața ecranului calculatorului sau al tabletei. Medicii recomandă cel puțin o pauză de cinci minute la fiecare oră, deși ideal ar ca o dată la două ore să se facă minim 20 de minute de pauză. Astfel îți poți feri ochii de daune persistente, disconfortul ocular și mâncărimea și este o soluție pentru a te scăpa de durerile de cap cărora nu le găseai explicație.

Asigură-te că încăperea în care lucrezi este corect iluminată, și odihnește-ți ochii privind în mod regulat obiecte îndepartate. De asemenea, menține ecranul curat, șterge amprentele și praful și încearcă să reduci lumina puternică și efectul de orbire pe care îl creează prin montarea unor jaluzele reglabile.

Săptămâna viitoare, nu rata a doua parte a articolului, în care vei afla totul despre purtarea lentilelor de contact în apă, și cum îți poți proteja ochii pentru a evita înroșirea și usturimea lor după contactul cu apa.

Dr. Gorea Flavia Doina – Medic specialist oftalmolog

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Conjunctivita alergică de primăvară

Conjunctivita alergică sezonieră este un tip de conjunctivită, des întâlnită, care apare ca reacție la alergenii din aer. Este o afecțiune des întâlnită pe timpul primăverii, în lunile aprilie și mai, deoarece este declanșată de polen și iarbă.

Citește articolul complet

De ce ne slăbește vederea după 40 de ani

Probleme în a distinge text sau dificultatea de a lucra pe calculator sunt cele mai des întălnite la pacienții de la 40 de ani în sus. Această modificare normală de îmbătrânire a capacității de focalizare a ochiului se numește presbiopie.

Citește articolul complet

Efectele iluminatului artificial asupra ochilor

Ochii au parte de un tratament nociv, în timpul serviciului. Lucrând toată ziua la lumina unui bec fluorescent puternic, vederea poate suferi leziuni permanente, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană (ANU) din Canberra, Australia.

Citește articolul complet

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Fii mereu la curent cu știri despre noile noastre produse și promoții.

CONTACTEAZĂ-NE ACUM!

Îți stăm la dispoziție cu detalii suplimentare despre produse sau programări.

0748 - 482 - 198/0357 - 417 - 000
NE GĂSEȘTI ȘI PE REȚELELE

Intră în comunitatea noastră și află cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea ochilor tăi.