• Comenzi și informații
  0748 482 198
 • Info programări
  0357 417 000
Blog
Află cum să ai grijă de ochii tăi

Controlul oftalmologic înainte de începerea școlii

optica-marza-school-wideActivitățile școlare și interacțiunea cu diverse dispozitive solicită ochii copiilor, de aceea, sănătatea oculară este esențială pentru confortul și performanțele lor. Este recomandat ca, înaintea începerii anului școlar, părinții să se prezinte cu copiii la cabinetul oftalmologic pentru un control amănunțit. 

Înainte de vizita la medicul oftalmolog, părintele trebuie să urmărească comportamentul copilului, pentru a putea răspunde la următoarele întrebări:

 • a observat ceva anormal la ochii copilului, există o îngrijorare față de un anumit aspect?
 • apropie obiectele prea mult de ochi când privește de aproape?
 • îi fuge un ochișor? (în poze sau când e obosit se poate observa cel mai bine)
 • are tendința să închidă un ochi când privește la televizor?
  există antecedente în familie probleme oftalmologice în familie, probleme la naștere, a mai purtat sau nu ochelari?

Cum decurge o consultație
Consultația se efectuează într-un mod cât mai prietenesc cu putință, chiar sub forma unui joc, pentru cei mai mici dintre pacienți, colaborarea și atenția copilului fiind esențială. Așadar, copilul nu trebuie să fie obosit, sau să aibă alte motive de indispoziție. E important ca parinții să-i explice din timp copilului unde merge și ce se va întâmpla.

Procedurile constau în examinarea polului anterior al globului ocular la lumina ambientală sau cu ajutorul unei lanterne, testarea motilității prin privirea unui obiect la distanță. A doua etapă constă în testarea acuității vizuale cu ajutorul planșelor și măsurarea dioptriilor cu refractometrul și stabilirea acestora. 

Afecțiuni ascunse

Un copil care are nevoie de ochelari cu un anumit număr de dioptrii poate să vadă bine și fără ochelari pentru că ochii copiilor au capacitatea de a focaliza și compensa existența acestor dioptrii. Problema apare după un anumit număr de ore de scris, citit, calculator, când apare oboseala oculară manifestată prin vedere neclară, dureri de cap, stare de somnolență, irascibilitate.

Când copilul vede perfect cu un ochi, iar la celălalt acuitatea vizuală este scazută, vederea binoculară (simultană cu ambii ochi) este bună, de aceea, de multe ori, viciile de refracție sunt descoperite la primul consult oftalmologic ce are loc atunci când tinerii doresc să obțină permisul, din păcate tardiv (apare ambliopia sau ochiul leneș).

Frecvență
Frecvența obișnuită cu care se recomandă efectuarea unui consult oftalmologic în cazul în care se depistează un viciu de refracție sau o altă afecțiune este de 1 dată/an (în unele cazuri de 2 ori/an).

Tratament
O ramă de ochelari potrivită și bine aleasă nu ii va produce nici un fel de discomfort copilului. Copiii sunt mult mai receptivi și adaptarea lor este mult mai rapidă cand e vorba de ochelari, în comparație cu un adult.

Evoluția dioptriilor
Teama cea mai mare a părinților este că dioptriile vor crește în timp. Acest lucru depinde de tipul viciului de refracție în primul rând, iar în al doilea rând, odată cu creșterea pot apărea modificări ale dioptriilor.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Fii mereu la curent cu știri despre noile noastre produse și promoții.

CONTACTEAZĂ-NE ACUM!

Îți stăm la dispoziție cu detalii suplimentare despre produse sau programări.

0748 - 482 - 198/0357 - 417 - 000
NE GĂSEȘTI ȘI PE REȚELELE

Intră în comunitatea noastră și află cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea ochilor tăi.